Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Τι προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο!



Η κυβέρνηση αναζητά 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία σκοπεύει να εξασφαλίσει μέσα από περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και προνοιακά επιδόματα, από την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο έτη και από μαζικές συνταξιοδοτήσεις στο Δημόσιο.


Την ίδια στιγμή η τρόικα απαιτεί επιπλέον μέτρα δύο δισεκατομμυρίων ευρώ. Για να καλυφθεί το ποσό όμως αυτό εξετάζεται η επιβολή κλιμακωτού φόρου από 150 ευρώ και πάνω, ετησίως, σε όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια, είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, έχουν αγροτικά εισοδήματα αλλά δεν είναι κατά κύριο λόγο αγρότες.

Τα 11, 5 δις θα προέλθουν από διάφορες πηγές. Τα 6,5 θα προέλθουν από περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Το 1,1 δις θα προκύψει από την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο έτη, από τα 65 στα 67. Στόχος είναι να σπεύσουν να συνταξιοδοτηθούν 150.000 υπάλληλοι ως το 2015. Το 1,5 δις. θα βρεθεί από περικοπές διαρθρωτικού χαρακτήρα (άμυνα, υγεία, ΟΤΑ).

Απομένουν άλλα περίπου 2,5 δις. για τα οποία ζητούνται παρεμβάσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα. Κρίσιμος παράγοντας θεωρείται η εξειδίκευση του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας. 

Η επιβολή κλιμακωτού φόρου από 150 ευρώ και πάνω (ετησίως) σε όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια, είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, έχουν αγροτικά εισοδήματα αλλά δεν είναι κατά κύριο λόγο αγρότες, μελετάται προκειμένου να βρεθούν τα επιπλέον δύο δις ευρώ που ζητά η τρόικα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου από το μέτρο αυτό θα εισπραχθούν περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ. Συζητιέται επίσης η κατάργηση του αφορολογήτου ορίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και η φορολόγηση των αγροτών με βάση βιβλία εσόδων - εξόδων.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει νέα φορολογική κλίμακα και σαρωτικές διασταυρώσεις προκειμένου να εντοπίζονται αδήλωτα εισοδήματα και αφανείς πόροι, για τα φυσικά πρόσωπα.
Προβλέπει επίσης  την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις και φορολόγησή τους με βάση τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή. 




1 σχόλιο: